“Cal crear productes o empreses que tinguin un valor afegit”

J. Raúl Fernández, 31 anys. Advocat a Quinta Legal.

En Raúl Fernández és un advocat amb despatx propi, Quinta Legal, especialitzat en l’assessoria legal a empreses i start-ups. Quedem al seu despatx, a la Diagonal amb Pau Claris, al rovell de l’ou del seu sector a Barcelona.

Ets de Cadis, però treballes a Barcelona. On vas estudiar?
Vaig estudiar la doble titulació d’ADE i Dret a la Universitat de Granada, encara que durant una temporada vaig estar a Siena (Itàlia) amb un programa d’Erasmus. Després vaig estudiar un Màster en Dret dels Negocis per l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona i un Postgrau de Dret Concursal i Reestructuracions Empresarials per l’IDEC de l’UPF.

_MG_3835_large

Per tant, vas finalitzar els teus estudis universitaris i vas venir a Catalunya…
Va ser el 2008 quan vaig acabar la carrera i vaig decidir venir a Barcelona a fer entrevistes de feina. Vaig tenir la sort que amb un parell de setmanes ja vaig trobar feina! Vaig estar treballant en un despatx d’advocats a Barcelona especialitzat en dret processal (litigació)i mercantil des d’aleshores fins el 2014. La cartera de clients amb la qual treballava hi destacaven empreses promotores, constructores i entitats financeres.

És doncs al 2014 quan decideixes emprendre el teu projecte de Quinta Legal.
Sí. L’agost del 2014 vaig decidir deixar aquell despatx i llençar-me a crear el meu propi despatx. I mira que hi tenia contracte indefinit! Però volia ser jo qui organitzés la meva carrera professional i tenir el meu propi despatx. De fet, quan treballes per altres, depens molt del tipus de clients i de l’especialització del despatx pel qual treballes.

Venies del sector del dret processal i mercantil. En què t’has especialitzat amb el teu projecte?
Sempre m’havia sentit atret per l’emprenedoria i, com a advocat, volia especialitzar-me més en aquest sector i intentar ajudar a d’altres a crear els seus propis projectes.

Com resumiries el què és Quinta Legal?
És un despatx especialitzat en l’àmbit del dret dels negocis, l’emprenedoria (tant per startups com per empreses) i la litigació en diverses àrees jurisdiccionals, assessorant i defensant també a particulars. Alguns dels assumptes principals en què ens dediquem són les reestructuracions i concursos de creditors; així com també el dret processal i litigis. Defensem l’empresa i també a nivell de particulars, especialment en l’àmbit del dret bancari._MG_3849_large

Per què un emprenedor acudiria a Quinta Legal? Quins serveis els hi pots donar?
Els podem oferir moltes coses! Començant per estudiar la determinació del vehicle legal més adequat per a desenvolupar l’activitat. Això és, decidir si el què convé és ser un autònom, una societat limitada, una cooperativa…

Com es decideix?
Aquesta decisió depèn de diversos aspectes, com ara el nombre d’emprenedors, del pla de negoci, les perspectives de creixement… Al meu bloc, en aquest enllaç, explico breument aquestes diferències.

_MG_3903_large

Creus que el govern ajuda a crear noves empreses? A molts els espanta la quota d’autònoms!
És normal! Sembla com si el govern posés fre als emprenedors, econòmicament parlant. És cert que la gran majoria d’autònoms que comencen la seva activitat tenen com a principal preocupació el pagament de la quota d’autònoms. És cert que existeix una “tarifa plana” amb bonificació durant els primers 18 mesos, però crec que aquest pagament de la quota hauria d’estar vinculada a la facturació de l’autònom. Com a mínim els primers anys!

Continuant pels serveis que oferiu. A part de decidir si hauria de ser una societat limitada o no… què més ens pots explicar?
Doncs un altre aspecte important a tenir en compte és el pacte de socis. Un acord privat entre els diferents socis, al marge dels estatuts socials, on es poden regular una sèrie d’aspectes amb la finalitat d’evitar futurs conflictes entre els mateixos socis. Per altra banda, des de l’inici podem oferir als emprenedors un bon assessorament en matèria fiscal i laboral. Molts no saben com afrontar-s’hi! Com també els ajudem a adequar-se a la normativa sobre Protecció de Dades Personals (LOPD), els compliments de la normativa a la pàgina web, els temes de propietat intel·lectual i Industrial (per exemple, l’enregistrament de la marca). També els fem un assessorament i redacció de contractes amb els proveïdors i clients. Els emprenedors han d’estar ben assessorats sobre els contractes que subscriuen i sobre els seus drets i obligacions.

_MG_3890_large

Fins ara ens has parlat més o menys sobre els conceptes a tenir en compte quan es crea un nou negoci o empresa. Però un cop està ja en marxa hi poden haver alts i baixos, canvis en l’estructura de l’empresa… oferiu d’altres serveis en aquest sentit?
La idea és que l’emprenedor compti amb la nostra ajuda o assessorament per part d’un advocat que conegui els problemes i preocupacions de l’emprenedor des d’abans d’iniciar la seva activitat. Creiem molt en la prevenció legal. No obstant això, per exemple, si en una startup es decideix donar l’entrada a nous inversors, evidentment els socis necessitaran comptar amb un assessorament legal. Caldrà que coneguin molt bé què és el que s’exigeix a un inversor a canvi d’entrar a la societat! O bé, quan una empresa no va del tot bé, és necessari comptar amb un assessorament per tal de tractar de reestructurar-la o bé tancar-la de forma ordenada dissolent la societat i/o presentant-la a un concurs de creditors.

Com creus que podríem aconseguir que hi hagi més gent amb ganes de crear projectes propis i aconsegueixi generar d’altres feines?
Jo veig que hi ha molta gent amb ganes de fer coses, és evident que sempre hi haurà gent amb d’altra mentalitat! Al 2002 quan vaig començar a estudiar a la Universitat, era una època bona. La Universitat estava pensada per formar treballadors. Però mica en mica la mentalitat va canviant! Al final vas veient que has de ser tu mateix qui ha de cercar-se la feina. És evident que si el sistema que hi ha avui en dia, si genera tants milions d’aturats és que requereix algun canvi. I també cal tenir present que no podem competir amb productes “low cost” i que per tant, cal crear empreses o negocis amb productes que tinguin un valor afegit!

_MG_3896_large

Canviant una mica de tema. Tens un blog propi, oi?
Sí, és nou. Vaig començar-ho al mes de gener! La idea és anar generant contingut de qualitat en relació als emprenedors. Intento posar-hi un post setmanal! Sempre enfocat al dret de negocis i emprenedors, és clar. També hi pots trobar alguna cosa sobre temes bancaris. Vaig optar per www.jraulfernandez.es per crear marca personal.

Ho comparteixes en d’altres eines de comunicació d’Internet, com ara Google+, per posicionar-te més?
Sí. Comparteixo el meu contingut en diverses xarxes socials, però de totes formes, hem de ser conscients que avui en dia, molt pocs advocats es posen a cercar informació a blogs d’Internet. Per posicionar-me dins d’Internet, però, és complicat. Hauria de generar molt més contingut! Requereix un treball massa continu._MG_3861_large

Fotos i text: Roger Vilaseca

Enllaços d’interès:

Bloc personal de J.Raúl Fernández – http://www.jraulfernandez.es/
Twitter personal de J.Raúl Fernández – https://twitter.com/jraulfq
Web de Quinta Legal – http://www.quintalegal.com/
Facebook de Quinta Legal – https://www.facebook.com/quintalegal
Twitter de Quinta Legal – https://twitter.com/quintalegal

Un pensament sobre ““Cal crear productes o empreses que tinguin un valor afegit”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s