“Darrere la cervesa artesanal hi ha unes persones que fan que sigui diferent”

Sergi Torres. 36 anys. Productor de cervesa artesanal a Segarreta

Quedem amb el Sergi a Santa Coloma de Queralt. No sempre es pot gaudir d’una cervesa acompanyat per un expert. El Sergi porta pràcticament mitja vida provant, innovant i fabricant la seva pròpia cervesa. L’apassiona la seva feina, i això acaba repercutint en el seu producte. El proper divendres 6 de març a les 20h el Sergi organitza un tast per presentar la nova cervesa Apa al pub La Bombolla (Cervera).

Quines Segarretes tens a la venda?
Ara tinc la Tradicional, l’Apolo, l’Apa i també faig una weissbeer, una cervesa de blat que es diu Miliet. Últimament, l’Apolo l’estic fent amb pinyes d’avet enlloc de llúpol, que li dóna un toc més resinós, més sec i amarg. Com que l’Apolo és una miqueta dolça, aleshores l’amargor queda compensada i hi queda bé. Després, les cerveses de barrica, me les puc embotellar directament de la barrica o a vegades les fermento amb fruita (amb mores, o el que hi hagi de temporada).

segarreta_6496_largeD’on venen tots aquests coneixements del món de la cervesa?
Vaig fer un mòdul de Grau Mitjà de Laboratori, i un superior d’Indústria Alimentaria a Barcelona, i allà va ser la primera cervesa que vaig fer. Vaig anar de viatge a Bèlgica, i allà vaig provar unes cerveses increïbles. Aquí no hi havia res, ni les marques belgues que tenim ara! I com que no podia comprar-les i a mi m’agradaven les cerveses amb gust fort, vaig decidir aprendre a fer-me-les jo mateix. D’això fa 16 anys.

Així tu vas començar a casa.
A vegades penso que m’agradaria tastar les cerveses que em feia a casa, quan era un homebrewer, ara potser no me les podria ni empassar!

I ara quant temps portes amb la Segarreta?
L’11 de febrer vàrem fer 4 anys. Penso que els anys previs a l’empresa aprens coses, però no és fins que has de llençar 1.500 ampolles quan aprens de debò, que és quan t’hi jugues un munt de diners. I és en aquest punt que has d’agafar llibres que vénen d’Estats Units, en anglès, buscant al diccionari les paraules que no entens, tot per intentar salvar la teva cervesa com sigui. Abans d’això, quan proves fabricant cervesa a casa, llences hores, ganes i il·lusió, però no diners.

segarreta_P1000386_miniHi ha quelcom paradoxal, i és que estem a la Conca de Barberà bebent-nos una Segarreta.
Et semblarà sorprenent, però no ho és, en veritat. Nosaltres sempre ens hem sentit més de Segarra que de Conca. Ni per conreus ni per maneres de fer… Santa Coloma forma part de la Segarra Històrica i aquí s’ha reclamat des de sempre la Baixa Segarra com a comarca pròpia. I una altra anècdota, a la II República es van acunyar monedes a Santa Coloma, llavors Segarra de Gaià. A la moneda li deien Segarreta, i el nostre logotip està inspirat en aquesta moneda.

Normalment quantes cerveses embotelles al mes?
Doncs uns 1.500 litres al mes. Omplo el fermentador d’uns 1.000 i l’altre, d’uns 500. No és gaire. Estem en una capacitat de producció que està prou bé, no anem ni per sobre ni per sota de la mitjana. Però la cervesa és un negoci de litres. Com més litres fabriques i véns, les despeses fixes es reparteixen entre més litres i això comporta que la cervesa surti més econòmica.

Això serien unes 4.500 cerveses al mes?
Sí, unes 5.000 cerveses. I la nostra cervesa és d’un consum molt regular. Hem augmentat vendes de totes les cerveses, i fins i tot hi ha temporades que em quedo sense stock. L’Apolo és la que més ha augmentat, me la prenen de les mans. És el problema de tenir només dos fermentadors i 4 varietats de cervesa. A l’abril o maig haurem d’entrar un fermentador nou per poder abastir, segurament. De 1.500 litres a 2.000 o 2.500 litres mensuals i així sortiran millor els números per tothom.

Vosaltres ara esteu en un procés d’expansió. Voleu canviar les instal·lacions, oi?
Sí. Volem fer les instal·lacions una mica més grans. També ens agradaria fer una part de visita a la cerveseria, a la gent li agrada molt fer visites i conèixer. Pensàvem en fer des de casa la funció que fem a les fires: que la gent vingués a veure la cerveseria, a parlar amb nosaltres i a tastar les cerveses. Per nosaltres, això és molt més còmode perquè no m’he d’estar desplaçant. A l’hivern tot és més relaxat, però a l’estiu és una bogeria! Entre setmana fabriques, embotelles, fas caixes, reparteixes i  al caps de setmana te’n vas de fires. I a vegades són fires de dos o tres dies! És molt cansat.

segarreta_6451_largeQuants productors de cervesa artesanal hi ha a Catalunya?
Doncs al voltant d’unes 40 fàbriques. Hi ha moltes marques de cervesa, però pocs fabricants. Hi ha gent que sap fer cervesa, tenen la teva fórmula i demanen si els hi deixo la meva fàbrica, on tinc el registre sanitari, i jo puc llogar-te les meves instal·lacions. Això es fa molt, però nosaltres no en som partidaris.

És complicat lluitar amb els preus de la teva competència com ara, marques de cerveses de gran consum?
Amb la cervesa arribarem en el punt on el consumidor estarà disposat a pagar una mica més per tenir una experiència més agradable, i a l’haver-hi més consum, vendré més litres i podré reduir el preu del meu producte, perquè podré repartir més les meves despeses fixes. Jo faig això perquè m’agrada, no em faré ric. I baixaré el preu perquè la cervesa pugui arribar a més llocs.segarreta_6466_large

Hi ha una diferència del doble… realment és el doble de bona?
Darrere la cervesa artesanal hi ha unes persones que faran que sigui diferent. Això és feina dels productors, fer un producte de primera perquè la gent estigui disposada a pagar més de 3 euros per una cervesa artesanal quan una d’industrial pot costar-los 1.50€, la meitat… Hi ha gent que al beure una cervesa només busca l’alcohol, i n’hi ha que busquen una experiència, quelcom més. Actualment tenim un 1% de la quota de mercat a Espanya, però a Estats Units la quota és del 15%, i ens porten 15 anys d’avantatge en el món cerveser. Tenim un 1% i som unes 200 marques de cervesa artesanal. Evidentment, els que mouen els fils en el món de la cervesa industrial tenen por que el cas d’Estats Units no passi a Espanya, també.

segarreta_6484_large

Fas cursos d’algun tipus?
I tant, faig cursos d’elaboració de cervesa a casa, amb equips petits com el que vaig començar. Per fer petits lots de 15 o 20 litres per poder-te-la fer a casa. Et compres els ingredients per Internet i després a casa et pots fer la cervesa. El kit et pot costar 60 o 70 euros.

Fotos i text: Roger Vilaseca

Enllaços d’interès:

Web – http://www.segarreta.com/
Facebook – https://www.facebook.com/segarreta.cervesaartesanal

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s