“Treballo per clients de tot arreu, alguns dels quals ni tan sols sé quina cara tenen!”

Eva Guasch. 34 anys. Dissenyadora gràfica a Eva Guasch Disseny Gràfic.

L’Eva Guasch és una guissonenca meticulosa i amb una creativitat sense límits. Al seu estudi, llibretes plenes d’esbossos de projectes que construeix a punta de llapis abans de passar-los al seu Mac. És emprenedora per partida doble: tot i la seva joventut, aquesta és la segona empresa que ha tingut.

Costa tenir complicitat amb el client?
Hi ha de tot. A vegades t’ho marquen molt i d’altres et donen carta blanca… llavors perfecte! I fins i tot et poden dir carta blanca i després marcar-t’ho, que ja no és tant perfecte. Però tu t’has d’amollar a cada client, no pots fer el que et sembli, tampoc.

A la teva web he vist que t’agraden els dissenys minimalistes.
Sí, no m’agrada carregar els dissenys. Sempre sóc partidària d’expressar els conceptes en una sola idea.

Quins camps del disseny toques?
Doncs de tot. Si no ho sé fer, em busco la vida per fer-ho. Des d’identitat corporativa, logotips, vídeos, webs. No pots dir que no a res. M’agrada treballar molt tot el que són dissenys per a imprimir en paper. També m’agrada treballar en el disseny de webs, perquè si t’equivoques en qualsevol cosa sempre ho pots rectificar que no passa res.

evaguasch_2150Quin diries que és el camp més complicat dels que sols treballar?
El que més m’agrada és el disseny de logotips, i tot el que va relacionat amb la identitat corporativa. M’agrada treballar amb el client, agafar la personalitat de la seva empresa per després plasmar-la en un logotip… molts es pensen que és senzill, però és del més complicat que hi ha. M’agrada dibuixar les coses abans, perquè trobo que hi ha d’haver una connexió cervell-paper abans de l’ordinador.

I què passa si no tens el dia?
Això és el més complicat. I encara més difícil quan ho has d’acabar precisament aquest dia. Al final sempre ve la inspiració divina i surt, però costa. El fet de tenir l’estudi jo sola també fa que no puguem mirar-nos-ho més d’una persona en cas de bloquejar-me.

Quant fa que et dediques al disseny?
Vaig començar a dissenyar l’any 2003. Vaig estudiar la carrera de disseny gràfic a l’Escola Elisava. El primer any no vàrem tocar ni un ordinador, només dissenyàvem sobre paper, retallàvem i enganxàvem. Està bé perquè així valores la feina que hi havia abans de tota aquesta revolució tecnològica. Recordo que el primer treball vaig haver de repetir-lo 11 vegades. Vaig sortir d’allà sabent Freehand -que ara ja ni s’utilitza-, Photoshop i QuarkXpress. No hi havia res de web.

evaguasch_2144Tota aquesta indústria avança molt ràpid.
Sí, t’has d’estar reciclant contínuament, has d’estar molt al dia. És un avantatge perquè sempre aprens més, però has de fer l’esforç d’estar més al cas de com avança el sector.

Les tendències canvien sovint?
A vegades parlem entre dissenyadors gràfics i ens plantegem què farem en el futur. Ara ens sembla que som molt moderns, però i d’aquí 50 anys? També en serem o estarem desfassats?

Has treballat en algun altre estudi?
Sí, de fet vaig tenir una altra empresa abans d’aquesta. Tenia uns companys que treballaven en un estudi de disseny i en deixar-ho el propietari, ells van decidir quedar-se l’empresa amb la cartera de clients, i em van comentar d’entrar-hi com a sòcia. I vaig acceptar. Es deia Principi Actiu i va funcionar durant 3 anys. Érem molt joves -23 anys- i amb poca experiència, però vaig aprendre moltes coses de la vida laboral.

evaguasch_2148I què va passar?
Volia un canvi d’aires, i ho vaig deixar per anar-me’n a un altre estudi, Forabord. Estava bàsicament enfocat a publicitat i disseny gràfic. Allà vaig treballar-hi 4 anys. Fèiem treballs per l’Institut del Teatre, entre d’altres empreses privades.

 

Ara t’has muntat l’estudi a Guissona, però els clients d’on són?
Treballo per gent de Barcelona, de Lleida, de Guissona… I fins i tot tinc clients que no he vist mai, gent que em contacta per Internet i després parlem per telèfon i només parlem per email, és molt pràctic.

És fàcil o difícil muntar un estudi de disseny?
Si tens els coneixements, és fàcil. No necessites massa: un ordinador i el programari, no cal una gran infraestructura. Una altra cosa és que tinguis bones idees i siguis un bon creatiu i que siguis productiu, tot això influeix.

evaguasch_2145Diuen que els dissenyadors sou molt perfeccionistes.
M’ho diu molta gent però a mi no m’ho sembla, tot i que sí que és cert que intento que els treballs surtin el millor possible. Tinc alguna mania sobretot amb els centrats. A vegades estic fent un disseny i quan em saturo el deixo aparcat durant dues hores. I quan el recupero normalment ja hi ha quelcom que no m’agrada. Amb els encàrrecs exprés no tinc temps, i a vegades no queden com una desitjaria.

evaguasch_2161Algun projecte maco on estiguis involucrada últimament?
Cada any pels volts de l’estiu, m’encarrego de dissenyar la imatge d’un curs d’arts escèniques que fan a Juneda, aquest any ha estat el quart any que ho he fet, és una feina on puc desenvolupar la creativitat i el client sempre acaba content amb el resultat, que cada any és diferent.

Foto retrat Eva: Glòria Sala
Resta de fotos i text: Roger Vilaseca

Web Eva Guasch | http://www.evaguasch.com/
Twitter Eva Guasch | https://twitter.com/evaguagol
LinkedIn Eva Guasch | http://es.linkedin.com/in/evaguasch 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s